Veelgestelde vragen
Hier vind je het overzicht van veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht via onzehondenschoolkapellen@gmail.com.
Vanaf 10 weken kan je starten in de puppy-klas. Je leert er wandelen aan de leiband op een hondvriendelijke manier. Je leert hier ook de basishoudingen:
- zitten
- liggen
- staan
- blijf
- voor je zitten ("zit voor")
- tandjes laten zien
- laten betasten: voor als je naar de dierenarts moet. Dat de hond zich laat aanraken zonder te grommen en bijten.
- apporteren met speelgoed
Alles wordt stap voor stap aangeleerd, met veel snoepjes en op een speelse manier.
Van zodra je hond ouder is dan zes maanden, mag je naar deze klas. Er wordt meer aandacht gegeven aan het correct volgen aan de leiband. Ook de zit-, lig- en sta-oefeningen worden belangrijker.
Er wordt verder gewerkt aan het omgaan met andere honden en mensen. De oefeningen bereiden je voor op de zaken die je hond moet beheersen om in de B-klas mee te kunnen doen.
Wordt ook wel "de klas van de gevorderden" genoemd.
Alle honden die geslaagd zijn in het overgangsexamen van klas A worden toegelaten. De oefeningen uit d A-klas worden verder uitgediept.
Enkele nieuwe oefeningen worden geïntroduceerd om de (fysieke) afstand tussen hond en geleider te vergroten en de tijdsduur van de oefening te verlengen (bijvoorbeeld bij de "Down/liggen/af" oefening). Dit heb je nodig als basis voor de C-klas.
In deze klas wordt het Brevet Gp voorbereid.
Het Brevet is een examen dat gekeurd wordt door officiële keurmeesters van de KKUSH Sectie 4B. Je kan in eender welke club aan deze proef deelnemen. De geleider moet in het bezit zijn van een werkboek (blauw). Dat werkboek vraag je aan bij de KKUSH te Brussel: je schrijft je in en betaalt inschrijvingsgeld bij de betrokken club. Daarna mag je aan de proef deelnemen.
Om te weten waar en wanneer deze proeven worden georganiseerd, raadpleeg je de sportkalender van KKUSH. Er ligt altijd een exemplaar van deze kalender op de hondenschool.
Wat is de proef?
De hond moet correct kunnen volgen, met en zonder lijn. De klassieke houdingen zoals zitten, liggen en staan moet hij onberispelijk uitvoeren. De hond moet zelfs ergens alleen blijven liggen tot zijn baas hem terug roept. Daarbovenop moet een terugroeping met onderbreking geen probleem zijn. Een weggeworpen voorwerp terughalen en lokaas van vreemden weigeren vervolledigen de opgave.
De proeven voor het behalen van een brevet staan open voor alle honden. De eigenaar moet wel lid zijn van een club, aangesloten bij de KKUSH. Om het brevet te bekomen en daarmee over te gaan naar de wedstrijdklassen, moet de hond tenminste 50% van de punten behalen op elke oefening en 60% op het totaal van de te behalen punten.
Bovendien mogen slechts 10 punten afgetrokken zijn voor “algemene houding". Maximum 2 mislukte oefeningen mogen éénmaal overgedaan worden. Als de herkansing lukt, krijg je slechts de helft van de punten op die oefening.
Alle honden die hun clubbrevet hebben gehaald en/of hun KKUSH-brevet (sectie 4B) zijn welkom in de D-klas.
De aangeleerde oefeningen ter voorbereiding van het brevet worden omgezet naar praktische en moeilijkere omstandigheden. De hond wordt hier opgeleid om zelfstandig zijn baas te gehoorzamen in alle omstandigheden. Er wordt hier tevens gewerkt om te kunnen deelnemen aan wedstrijden.
In de D-klas komen de geleiders met verschillende doelen. Sommigen wensen gewoon de opgedane kennis te onderhouden en verder uit te diepen, anderen willen zich voorbereiden op deelname aan wedstrijden.